יום רביעי, 24 באפריל 2013

הפרעות קשב וריכוז? ריטלין היא לא גלולת פלא

חשבתם שאם תתנו לילד ריטלין הכול יסתדר באורח פלא? מהר מאוד אתם עלולים לגלות שטעיתם. טיפול התרופתי אולי נותן מענה נוירולוגי אבל, קשיי ההתנהגות שילדיכם מביעים משתמרים ומתעצבים מתוך האינטראקציות היומיומיות ביניכם לבין ילדיכם . שני לוי והילה עדני מבקשות, תנו מענה גם לקשיי ההתנהגות על ידי שילוב בין טיפול התנהגותי לטיפול תרופתי .
"ניסינו את הכול, לקחנו את הילד לכמה איבחונים, קיבלנו אבחנה סופית שיש לילד הפרעות קשב וריכוז והתחלנו טיפול תרופתי, אך למעט העובדה שהמורה מדווחת שיש שיפור קל בבית הספר בבית אנו לא חשים בשום שיפור".
אלו היו המילים הראשונות של נטע ודביר. זוג מקסים ללא ספק, אך גם מיואש: "ההתנהגות שלו בלתי נסבלת. ההתפרצויות, הסירוב הכרוני שלו לשתף אתנו פעולה לא פחת". לצערי, הם לא ההורים הראשונים אשר חווים את אותה בעיה.

אין ייאוש בעולם
כאשר ילד מאובחן בהפרעת קשב וריכוז ולהפרעה זו מצטרפים גם קשיים התנהגותיים המקשים עליכם ההורים ועל שאר הסובבים להתמודד עם ילדכם, חשוב שתדאגו שהילד יקבל במקביל לטיפול התרופתי, גם טיפול התנהגותי.  פעמים רבות הטיפול התרופתי עונה על חוסר כימי במוחו של הילד, כלומר נותן מענה לצורך נוירולוגי, אך אינו "מתקן" את האינטראקציות היומיומיות בינכם ובין ילדכם.

יתכן שקשיי ההתנהגות של ילדכם אולי החלו בעקבות אותו צורך נוירולוגי של ילדכם אך קשיי ההתנהגות השתמרו וחוזקו עם הזמן ע"י האינטראקציות היומיומיות בינכם לבין ילדכם. למשל, יכול להיות שבמצבים רבים בהם ילדכם הביע סירוב מתמשך, הגבתם מדי פעם מתוך ייאוש, בוויתור ובמילוי רצונו של ילדכם, ובכך למעשה חיזקתם את התנהגות הסירוב של ילדכם.
ייתכן ועשיתם את זה משום שמתוך סיטואציה זו ילדכם הסיק (לא במודע) שסירוב מתמשך לעיתים מלווה בקבלת מבוקשו. ייתכן גם שנהגתם עד כה להגיב בשכנועים, הסברים או בנזיפות כאשר ילדכם היה מביע קשיי התנהגות כאלה ואחרים ובפועל קיבלתם "שקט זמני", אך בהמשך קשיי ההתנהגות לא פחתו ואף החמירו עם הזמן.

אם קשיי ההתנהגות אכן החמירו, הדבר מעיד על כך שהתנהגותכם עד כה היוותה עבור ילדכם סוג של תשומת לב, ועל כן לא חל שיפור בהתנהגויותיו (כן , כן ...נזיפות מהוות תשומת לב, גם תשומת לב שלילית היא עדיין תשומת לב).
אין תרופות פלא כאן נכנס לתמונה הטיפול ההתנהגותי, שכן סוג של טיפול זה מאבחן את פונקציית ההתנהגות של הילד בתוך האינטראקציות היומיומיות שלכם עם ילדכם. במילים פשוטות יותר הוא בודק "מה גורם לילד להתנהג כפי שהוא מתנהג ומהם הרווחים שיש לו כיום מהתנהגויות אלו?" .

לאחר שאבחנו את פונקצית ההתנהגות של הילד, ניתן להתאים טיפול התנהגותי שיוכל להעניק מענה ספציפי לקשיי ההתמודדות של כל משפחה. טיפול התנהגותי הוא טיפול מקיף החובק את כל שעות היום ואת כלל האינטראקציות היומיומיות שלכם עם ילדכם. הסיבה לכך שהטיפול הוא מקיף, נעוצה בעובדה שהתנהגותנו היא תולדה של כלל האינטראקציות ביננו לבין ילדנו ולא של אינטראקציה אחת במשך היום. כלומר, התנהגות אחת משפיעה על השנייה וכן הלאה.
אחרי תהליך התנהגותי שעברנו יחד, נטע ודביר מבינים שריטלין אינה תרופת פלא המעלימה את כל קשיי ההתנהגות שילדם הביע עד כה. כדי להגיע לשיפור עם הילד שלהם  היה עליהם לעבור תהליך שינוי מהיסוד ולשנות בביתם את סוג ההתנהלות שהייתה קיימת עד כה. שינויים אלו אומנם דורשים מאמץ אך מניבים תוצאות מדהימות שעבורם שווה להתאמץ, ועם הורות נכונה, המשפחה מסגלת לעצמה אורך חיים רגוע ומהנה.
בהצלחה!
הילה עדני ושני לוי , מנחות הורים בכירות ומנתחות התנהגות.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה