יום שלישי, 4 ביוני 2013

אימא אבא, אני לומד\ת אתכם ...
ילדינו הם פיקחים חכמים ועל כן למדים מהר . יכולת החיקוי הקיימת אצל ילדינו הינה יכולת מופלאה שאינה צריכה להיות מובנת מאליה ובזכותה ילדים רוכשים מיומנויות רבות.  כך, מבלי שתשימו לב אתם ההורים הופכים להיות מודל לחיקוי . ואתם ההורים יקרים, ככל שתהוו מודל לחיקוי טוב תוכלו להעניק לילדיכם מיומנויות התמודדות לחיים טובות יותר.
אז מה קורה בפועל כשלא מהווים מודל לחיקוי טוב עבור הילדים את זה אתם בטח שואלים ?
במקרים בהם הורים אינם מקפידים להוות מודל לחיקוי טוב הם פוגמים ביכולת של ילדיהם להתמודד טוב יותר עם קשיים בחייהם. למשל, שאת\ה צועק\ת  או מאבד שליטה כשקשה לך במצבים מסוימים עם ילדיך, ילדך רואים זאת מן הצד ומפנימים כי זו הדרך להתמודד עם קושי . ובפעמים שקשה להם גם הם יגיבו באותו האופן ואפילו בצורה חמורה יותר וזאת משום שלא ראו ולמדו דרך טובה יותר להתמודד עם קושי כזה או אחר בסביבה הביתית.
אז איך משתדרגים ?
קודם כל מפנימים את ההכרה ביכולת ההורית ובדרך ההתנהגות האישית של כל הורה והורה  להשפיע ולעצב את התנהגותם של ילדיו מעצם היותו מודל לחיקוי טוב, המתמודד עם סיטואציות קשות ע"י הבעת הקושי בצורה מילולית אך נאותה ובאופן כללי נקיטת גישה סובלנית ונכונה יותר במציאת פתרונות לקושי כזה או אחר.  כך למשל בעת קושי אל מול ילדיכם כאשר אלו רבים אחד עם השני והבית טרום מהפיכה , במקום לאבד שליטה לצעוק או חמור מכך , אספו את עצמכם נשמו עמוק ובצורה סובלנית גשו אל הילדים בררו את מוקד בעיה , והעניקו פתרון הולם לסיטואציה תוך שימוש במילוליות למשל, " אני רואה שקשה לכם בוא נחשוב איך אתם יכול לפתור את הבעיה , אתה יכול לשכנע את אח שלך לשחק אתך או שאתה יכול להחליט שאתה מוותר והולך למשחק אחר או שאתם מחליטים לשחק ביחד אבל בצורה נעימה. בכל מקרה אלימות צעקות או בכי אינם מקובלים בביתנו " במידה וקיימת הסלמה בהתנהגויות יישמו ענישה קצרה ממוקדת אך אפקטיבית ללא צעקות ואיבוד עשתונות .
סוף מעשה במחשבה תחילה ...
כאשר הילדים רבים , מתחצפים , מביעים אלימות  או באופן כללי פשוט מסרבים לשתף פעולה ומתנהגים בצורה בלתי נאותה. שנייה לפני שתגיבו ... חישבו עם עצמכם מהי התגובה הנכונה באותה סיטואציה ומה ילמדו  ממני ילדי כשאר אגיב בצורה כזו או אחרת ? שאלו את עצמכם האם בתגובתי אני אלמד אותם איפוק ושליטה? במידה והתשובה לשאלתכם היא לא . חישבו עם עצמכם מהי התגובה הנכונה יותר במקרה כזה או אחר שאכן תעניק לילדכם מודל חיקוי טוב וראוי  המשדר איפוק יכולת שליטה עצמית , סמכותיות ויכולת מגוונת לפתירת בעיות בצורה נאותה. שיטת "השנייה לפני" יכולה להיות מחוזקת בתחילת תהליך השינוי על ידי תליית סטיקרים ברחבי הבית כאלו שרומזים ומזכירים לכם ההורים לעצור רגע לפני ולחשוב דוגמא לסטיקר נפוץ שיכול לעזור ואכן מסיים את כתבתנו בנימה חיובית זו  :
" אל תשכח לנשום "
בהצלחה J

משני והילה מה.י.ל.ה למשפחה . 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה